A Váš názor?
Zrušit
1980
199
Nechat být
Vstup do diskuse

Guláš je nejlepší na druhý den

Tradiční českou kuchyni v restauracích a hospůdkách "chrání" zákonná regulace. Doma si gulášek rádi ohřejete ještě k večeři nebo zítřejšímu obědu, restaurace musí vše zlikvidovat tři hodiny po uvaření. Kupříkladu svíčková se tak po třech hodinách od uvaření stává nebezpečnou biologickou zbraní, kterou je třeba nekompromisně zneškodnit.
Absurdní regulace

Svíčková, guláš, výpečky, kachna se zelím. Všechny tyto dobroty patří do skupiny hotových jídel čili hotovek. Na rozdíl od jídel na objednávku neboli minutek, je však nelze připravit za pár minut. Hotová jídla vyžadují náročnější technologickou i časovou přípravu, a je tedy nutné navařit je v požadovaném množství předem.

Ve chvíli, kdy v restauraci zavoní čerstvě uvařený gulášek, však nastává problém. Podle platné legislativy je možné takto připravené jídlo uchovat a servírovat pouze do tří hodin od jeho dokončení. Po překročení této doby se musí neprodaný přebytek nemilosrdně zlikvidovat.

Už naše babičky říkaly, že guláš je nejlepší druhý den. Kdo z nás po nedělním obědě vyhazuje to, co se nesnědlo, do odpadkového koše? A kdo z nás totéž ještě celé odpoledne po lžičkách neujídá, nedojídá, nevečeří, a třeba i následující den neobědvá? Kolik otrav zkaženými zbytky nedělního oběda jste zaznamenali v posledním roce, v posledních desetiletích? Kolik takových jste zaznamenali v českých restauracích, z nichž značná část bez rozpaků normu obchází?

Připravit správný počet porcí, zajistit, aby se dostalo na každého zákazníka, a zároveň, aby nevznikaly ztráty a dobré jídlo se nevylévalo do kanálu, udržet na jídelním lístku tradiční českou kuchyni po celý den, to jsou úkoly téměř neřešitelné.

Existují tři řešení: Bohatá restaurace zakoupí drahé technologie, které ihned po uvaření umožní hotové jídlo prudce zmrazit nebo vakuovat, a to následně před výdejem regenerovat. Řešení je to nákladné, ale podle pravidel. Kvalita jídla po regeneraci? Vždy otazník. Druhým řešením je prostě odhadnout, navařit, vydat. Kdo přišel pozdě, má smůlu. Pokud jídlo zbylo, má smůlu manažer restaurace. Řešení je to opět podle pravidel, pokud se smíříme s tím, že zákazník nedostane vždy to, co restaurace nabízí, nebo s tím, že vyhazujeme hromady dobrého jídla a sním i peněz do kontejneru. Třetím řešením je toto nařízení prostě nedodržovat jen postupovat tak, aby prohřešek neodhalil žádný kontrolní orgán.

Tvrdíme, že není nutno takto přísně regulovat něco co je v rozporu se staletím zaběhnuté praxe. Vydat hostovi jen takové jídlo, které je nezávadné a kvalitní, je v zájmu i na zodpovědnosti každé restaurace. Restaurace, která toto nedokáže zanikne sama, a to i bez tučné pokuty a zákazu činnosti opatřenými kulatým razítkem.

Uvedenou povinnost nařizuje § 25 Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na stravovací služby etc.

Diskuse

  • Roman Hrbek napsal:

    Fakt nejsem odborník na legislativu, a zmíněný zákon, či vyhlášku jsem ani nečetl (protože zjevné kr..iny nečtu ze zásady ! Ale mám pocit, že tím pádem si v naší legislativě počtu čím dál tím méně :-( ), ale trochu mi běhá mráz po zádech. Kam to může jít dál? Máme se v budoucnu těšit na kontroly a tučné pokuty i v domácnostech? Mám se bát? Asi jako když mne mé nezbedné dítko pošle do řiti a nesmím mu dát záhlavec, či když kolegyni otevřu dveře a pochválím ji jak jí to dnes sluší (asi jsem sadista a tyran a ještě k tomu asi haraším :-( )? Nechci skončit na minutkách, hamburgrech a gyrosech ( které se někde mnohdy točí i týden ). No nevím, jsme národ Švejků, takže si nemyslím, že by si s tím restauratéři neporadili. Co se myslí tím “ dokončením přípravy“ ? Třeba naložení, rozležení, závěrečné dochucení, dosolení, posypání pažitkou :-) ? A právníci ať se zblázní. Samozřejmě chápu snahu zabránit některým excesům, ale rozum, tři hodiny ??? Pardon, nějak jsem se rozepsal, ale vyhládlo mi, tak si jdu dát gulášek, samozřejmě ten včerejší a ohřívanej :-) , a ne proto, že jsem babička která by byla mdlého rozumu a asi nechápe, že je jiná doba, ale proto, že mi chutná a fakt je lepší než včera :-) . Jen mi vadí, že se mi někdo snaží namluvit, že dělám něco špatně. Dobrou chuť a jestli nebudu mít dost, dám si ještě jitrničku, která chladla celé odpoledne a to ani nejsem příbuzný majitele prasátka, snad mne ani jeho nezavřou :-) . Snad ještě ne.

  • Standa napsal:

    A co to dat přímo do receptury, tedy výrobního procesu, že konzumace je možná až po několika hodinách.

  • Josef napsal:

    Byly časi kdy jsme chodily do jedné putiky jen proto,že tam měly guláš několikrát ohřívaný,a ten panečku byl.Podstatě specialita,no prostě ňamka.Marně pátrám v mé šedivé kouli,že by někomu bylo špatně.Ty to věci a poznatky vznikaly dlouhodobým bádaním a né nějakým nesmyslným nařízením.Nechápu proč se někdo za každou cenu snaží vymyslet kruh?

Vstoupit do diskuse